30.3.10

SIlhoutte

3 komen

ISO 100 l f22 l 1/250s

30.03.2010 Gambar Pilihan

3 komen
Alone

"Kadang-kadang menyendiri itu lebih baik"

17.3.10

Antara Dulu, Kini dan Jidin

7 komen
Ini Jidin.
Umur Jidin baru lebih kurang 7-8 bulan.

Dulu Jidin ada 6 kembar.
Dulu Jidin pemalu.
Dulu Jidin putih bersih.
Dulu Jidin suka duk belakang rumah.
Dulu Jidin makan sisa-sisa je.

Kini Jidin tinggal sebatang kara.
Kini Jidin dah pandai bergurau.
Kini Jidin dah dicemari kotoran minyak 4T.
Kini Jidin lepak depan rumah.
Kini Jidin dah ada makanan sendiri, setabung.

Ibu dan adik-beradik Jidin hilang entah ke mana.
Jidin makin kuat menikus, tapi masih lagi penakut.
Lari lintang pukang bila nampak kucing lain.
Jidin dah ada tempat khas untuk buang air rekaannya sendiri.

Jidin kata dia nak jadi maskot Hari Wilayah tahun depan


15.3.10

Ini bukan Faizal Tahir

3 komen


Amacam? Ada rupa Faizal Tahir the Superman?

Ini Bro Joy - salah seorang kartunis, yang lukis potret karikatur kat Pameran Pengantin di PWTC weekend baru-baru ni.

Belah kanan ni hasil lukisan beliau. Semat jugak aku dalam bentuk kartun ni. Agak-agak berlakon ngan spongebob pon ok ni.

p/s: yang sorang lagi tu aku rasa Joy tersilap 'kepek'kan die punya hidung tu..hehe

12.2.10

7 perkara tentang MLM

2 komen
Aku bukan penggemar MLM. Bukan aku je, bahkan masih ramai lagi yang tak ambil port dalam hal MLM ni terutamanya yang mana rasa dah tertipu. So, 7 benda pasal MLM (yang menjengkelkan?):
  1. Lokasi perniagaan/permulaan/sesi suai kenal biasanya kat medium class restoran sikit..kurang2 pun kedai mamak..mesti ada wifi, mesti bawak laptop, dan ada slide presentation.

10.2.10

10.02.2010 Gambar Pilihan

1 komen
A cup of coffee shared with a friend is happiness tasted and time well spent.

6.2.10

PhotoWar: Ujikaji - Cross-processing Photoscape

1 komen
Salam. Dah lama tak post apa-apa. Agak busy dan malas dan out of the mood. Hampir sebulan jugak la aku tak sentuh gambar-gambar. Kali ni aku nak post pasal editing.For sure, tentu ramai yang berjinak-jinak ngan fotografi kenal Chot. Seorang street candid photographer, yang mana ramai yang suka dengan colour tone pics dia.

So, aku cuba nak try colour tone yang lebih kurang la. Dah tentu tak boleh nak sama dengan hasil sifu Chot. Aku guna Photoscape (tahu benda ni melalui Burt -->> refer sini untuk download dan step by step instruction). Foto kat bawah ni, filter yang digunakan adalah cross process + agfa. Then aku adjust sket curve dan fill light ikut sesedap rasa aku.


15.1.10

Asas Fotografi: Basic Flash

2 komen

Cahaya merupakan elemen terpenting dalam fotografi. Tanpa cahaya, gelaplah gambar kita, tak menonjollah gambar kita. Itu yang Ahmad Ridhuan paham lah. Salah satu sumber cahaya selain available light adalah menggunakan flash.

So, dengan masa yang ada, Ahmad Ridhuan cuba buat sedikit eksperimen asas untuk memahami asas flash ni. Dia menggunakan SB600. Eksperimen simple ini cuma untuk bezakan TTL mode dan Manual mode pada flash tersebut. Hasil yang dapat seperti di bawah.


1. Menggunakan mode TTL (Through the lens) pada EV -2.0 hingga EV +2.0

10.1.10

Asas Fotografi: Depth of Field

2 komen
Depth of field - ruangan / kawasan di mana subjek dalam keadaan fokus. Juga boleh ditakrifkan sebagai jarak ketajaman (sharpness) subjek atau kawasan ketajaman subjek yang boleh diterima.

Sesuatu lens boleh fokus secara tepat / tajam (sharp) hanya pada satu jarak/ruang/kawasan pada satu-satu masa. Kawasan yang di luar depth of field ini dikenali sebagai "circles of confusion" iaitu bokeh.

Jumlah kawasan / jarak dalam keadaan fokus ini tidak tetap. Ini bergantung kepada 3 perkara iaitu:-

1. Aperture
2. Jarak fokus dari kamera
3. Panjang fokus (focal length)

8.1.10

Fotografi: Shutter Speed

2 komen
Shutter speed merupakan satu daripada 3 elemen yang mempengaruhi dedahan (exposure) selain Aperture dan ISO. Shutter adalah katupan atau bidai yang dibuka dan ditutup semasa sesuatu imej dirakam.

Definisi mudah - tempoh masa bukaan bidai (shutter) ini sehingga ianya ditutup.

Jika masa diukur dalam saat, minit, jam dan sebagainya, shutter speed diukur dalam unit saat (seconds). Shutter speed boleh selaju 1/2000s sehingga seperlahan 10, 15, 30s (sebagai contoh, tidak semestinya yang dinyatakan adalah yang paling laju dan paling slow)
fast shutterslow shutter


Konsep shutter speed

1. Merakam pergerakan

Shutter yang laju akan dapat merakam pergerakan dengan memegunkan subjek dan menjadikan gambar tersebut jelas. Kebiasaannya, jika kita nak rakam gambar kereta bergerak, orang bergerak dan nak tunjukkan gambar kereta/orang tersebut jelas, kita akan gunakan shutter speed yang laju. Kebiasaannya, shutter speed yang laju digunakan untuk memegunkan aksi terutamanya dalam sukan. Kebiasaannya adalah 1/250s ke atas.

1/500s - memegunkan pergerakan 1/30s - pergerakan ombak dapat diserlahkan

Shutter speed yang perlahan akan menyebabkan gambar tersebut 'blur'/tidak jelas dan seperti ada movement. Kelebihan shutter speed yang perlahan adalah untuk menunjukkan pergerakan (movement), contohnya air terjun, lalulintas kenderaan dan sebagainya.

Namun begitu, ada satu teknik yang dipanggil PANNING iaitu kita boleh pegunkan subjek tetapi gambar tersebut menunjukkan satu pergerakan hanya dengan menggunakan shutter speed yang rendah.

Teknik Panning

2. Cahaya

Makin perlahan shutter speed, lebih banyak cahaya yang terdedah. Dalam situasi ini, kita boleh gunakan aperture yang kecil, atau ISO yang rendah. Shutter speed yang perlahan akan menyebabkan tempoh bermula bidai (shutter) dibuka hingga ditutup adalah lama. Ini membolehkan cahaya masuk lebih banyak semasa foto dirakam.

Saya ambil contoh mudah. Paip air. Apabila paip air dibuka untuk tempoh yang lama, jumlah air yang keluar adalah lebih banyak berbanding sekiranya paip air dibuka untuk tempoh yang pendek, maka jumlah air yang keluar adalah sedikit. Di sini, paip air adalah shutter dan air itu sendiri adalah cahaya.


Perkara yang perlu ingat tentang shutter speed

1. Shutter speed maksimum ketika 'handheld' biasanya pada 1/60s bergantung kepada kekuatan dan kestabilan tangan jurukamera. Ini akan dapat mengelakkan gegaran (vibration) yang boleh menyebabkan gambar kabur dan tidak 'sharp'. Namun, zaman sekarang dah ada lens VR (Vibration Reduction - Nikon) / IS (Image Stabiliser - Canon) / OS (Optical Stabilizer - Sigma) / VC (Vibration Controller - Tamron) atau yang seumpama dengannya yang mana boleh mngurangkan sehingga 4 stop dalam shutter speed, memungkinkan gambar masih sharp untuk handheld pada 1/8s.

2. Gunakan tripod untuk shutter speed yang perlahan (1/60s ke bawah). Antara gambar yang biasanya dirakam menggunakan shutter speed yang perlahan adalah light trails dan air terjun yang mananak tunjukkan aliran air yang laju.
Menggunakan tripod - ISO 100; f11; shutter 8s

3. Panjang fokus (focal length) mempengaruhi shutter speed. Kita harus mengambil kira panjang fokus untuk menentukan shutter speed. Ini dipanggil 'rule of thumb'. Rule of thumb ialah memilih nilai penyebut shutter speed lebih tinggi dari nilai panjang fokus. Sebagai contoh, sekiranya panjang fokus adalah 200mm, makan rule of thumb memilih shutter speed pada 1/250s.

Semoga apa yang ditulis menberikan manfaat untuk sesiapa sahaja yang menjadikan rujukan. Kalau ada yang tak betul, mintak tolong maklumkan.

BEREH!!!

7.1.10

07.01.2010 Tunjukkanlah kami jalan yang lurus

0 komen

Firman Allah:

"Dirikanlah solat. Sesungguhnya solat itu satu kewajipan yang tentukan waktu ke atas orang yang beriman."

6.1.10

PhotoWar: Ujikaji - Tilt Shift Miniature

3 komen

Amacam??

Guzhen

2 komen
Di kala aku outing hari kedua tahun 2010, hujan turun di Bukit Bintang
Di kala hujan yang turun, orang masih berpusu-pusu 'walking around'
Di kala hujan masih rintik-rintik, aku mencapai kamera
Di kala hujan berhenti, aku mula untuk mendapatkan apa yang dihajati
Di kala apa yang dihajati antara sampai dan tak sampai, aku dapat sesuatu yang lebih baik


Niat asal selepas outdoor shoot dengan Mat Lan kat area luar Pavilion, adalah masuk Pavilion utk solat. Berkat solat, kami menuju ke floor paling atas untuk ke gedung ilmu TIMES. Niat suci mencari bahan ilmu telah dihadiahkan dengan satu persembahan oleh Jamie, memetik tali sejenis alat muzik, Guzhen (jenis moden barangkali) mengalunkan muzik konsep Cina - ala-ala Fong Sai Yuk pun ada.

Peluang terhidang depan mata, on kamera, bukak lens cap, kami shoot. Lebih menarik, semenjak kehadiran kami, ramai pengunjung yang mula berhenti meminjamkan telinga untuk diperdengarkan alunan muzik yang penuh 'feel' dan meyakinkan.

Jamie: 12 years learn to play Guzhen since she was 9.

Di kala aku shoot, aku rupa-rupanya aku miss satu scene yang menggambarkan betapa ramai peminat Jamie bertepuk sorak selepas sesebuah muzik habis dimainkan. Rugi!!!

Sedikit info tentang Guzhen:-

The modern-day guzheng is a plucked half-tube zither with movable bridges and 21 strings. However, the number of strings may range anywhere from 15 to 25. A customized version even exists with more than 44 strings. The strings were formerly made of twisted silk, but at the turn of the 20th century most players used metal strings (generally steel for the high strings and copper-wound steel for the bass strings). Currently most performers use steel strings flatwound with nylon.

The guzheng has a large resonant cavity made from wutong wood (Paulownia elongata). Other components may be made from other woods, usually for structural and decorative purposes.

-Wikipedia-


Hari hujan bukan alasan untuk tiada hasil. Hari hujan bukan halangan yang penting tekad. Hujan itu rahmat.



"Colour up your life!!"

5.1.10

PhotoWar: Outing Rakan2

2 komen
Aktiviti weekend lepas dipenuhi dengan sesi outing. Sabtu kat Golden triangle, Ahad pulak kat Putrajaya. So, aku pilih cerita pasal outing Putrajaya dulu. Outing ni organized by Naman, member aku kat UKM dulu..nak kata perintis pon boleh la tapi dia lagi power main volleyball dari aku la.

Pada asalnya, Naman buat pencarian model keluarga yang mana pemenang top 3 (xsilap aku la) akan dapat photoshoot di Putrajaya (dengan kehadiran beberapa photographer berpengalaman). But at last, aku tak berapa nak pasti pilihannya macamana dan beberapa photographer member-member sukar nak meluangkan masa (maybe). So, aku sebagai newbie dapat invitation la untuk sama-sama belajar. Antara yang hadir:-
  1. Naman dan family
  2. Eliza dan family
  3. Hasnor dan family
  4. Mat Lan (member aku)
Antara hasil-hasilnya:-

The Parents


Content Not Available

Naman & wife


Content Not Available

Hasnor & husband


Content Not Available

Eliza & Syarmy

The Kids

Rayyan
Darwish
Riri & Eiyman
Rifqi

**More pics on my flickr

"Harta yang paling berharga adalah keluarga, mutiara yang paling indah adalah keluarga"

1.1.10

PhotoWar: Ujikaji - Light trail

2 komen
First time cuba buat light trail shoot. Malam tahun baru, lokasi di hadapa MOF, Putrajaya; bersama Mat Lan dan Sarip. Percubaan pertama yang kurang menjadi ditambah dengan banyak sangat kereta yang ada sampai jalan sesak. So, light trail xberapa nak menjadi. Lepas ni kena cari highway, location dari atas untuk better composition. Sesape ada pengalaman, expertise, mohon untuk komen.

ISO 100 : f11 : 8s

ISO 100 : f11 : 13s

Kesimpulannya, agak mengecewakan. But at least, there's something I can learn to do better next time.

**Mat Lan dan Sarip



Salam Tahun Baru 2010

0 komen
Salam tahun baru masihi 2010. Putrajaya penuh sesak malam ni walaupun tanpa bunga api. Semua seperti tertipu tahap gaban 18, turun ke Putrajaya dengan harapan akan ada bunga api. Anak muda, pakcik tua, anak-anak kecil, semuanya pulang hampa.

Sebut je tahun baru, semua ada azam. Sama ke dengan azam tahun baru hijrah baru-baru ni? Atau memang takde azam apa-apa time tahun baru hijrah yang baru dua minggu lepas. Bagi aku, 'azam tahun baru' sekarang sudah menjadi kebiasaan, yang mana di akhir tahun, ingat dan sedarkah kita akan azam yang telah ditanam di awal tahun? Tercapaikah? Kalau belum, apakah azam yang sama akan diulangi? Ada buat post mortem nape tak tercapai?

Tidak pernah ada azam tahun baru bagi aku; kerana harapan dan doa aku moga-moga hari akan datang, bulan akan datang, tahun akan datang akan lebih baik. Semoga tahun akan datang akan lebih bermakna, dan kita akan lebih tabah dan kuat mengharungi liku-liku hidup dan ujian daripadaNya. Semoga apa yang dikerjakan pada tahun ini akan sentiasa dibertkati. Amin.

LIVE BETTER EVERYDAY, LIVE BETTER FOR THE FUTURE, LIVE HAPPILY, LIVE STRONG!


SALAM TAHUN BARU MASIHI 2010!